Templombúcsú Vámosszabadi

2022. november 6. vasárnap 11 órakor ünnepi szentmise, melyet az alsó-csallóközi Csicsó településről érkező ferences rendi szerzetes atyák celebrálnak, Canavesi Ambrus atya vezetésével.

A templombúcsú a templom főünnepe. Annak emléknapja, hogy az ember minden korban kereste és keresi a Teremtőjével való kapcsolatot és ehhez hite szerint külön szent teret épít. A Vámosszabadi templom históriája 1332-ig nyúlik vissza, amikor a mai templom helyén már állt egy fatemplom, majd az évszázadok viszontagságai, folyamatos dúlások és rombolások után 1658-ban megkezdődött a jelenlegi templom építése, ami így jelenleg tehát több mint 360 éves. Ez alatt a 360 év alatt 15 generáció élte le életét a templom körül, imádkozott közösségben és adott hálát a falakon belül.

A templom tehát a történelmen átívelő állandóságnak a jelképe. Annak az állandóságnak, ami szerint akárhogyan is változik a világ, egy valami örök marad: az ember Isten utáni vágya és Rá való nyitottsága, amit a katolikus hitünk szerint közösségben, az apostoli korig visszanyúló szent hagyományban és a szentek közösségében lehet leginkább megélni. És bár a kétezer év nagyon hosszú idő, ez a mai modern életünkben mégse maradiságot jelentsen, sokkal inkább a folyamatos és egyre gyorsuló változásban egy biztos pontot, amiben bármikor megkapaszkodhatunk, és ahova rendszeresen visszatérhetünk!